LIVE TEXT | Război în Ucraina. Partizanii ucrainieni îi dau din ce în ce mai mult de furcă lui Putin, imobilizând forțe importante pentru securizarea regiunilor ocupate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Partizanii ucrainieni îi dau din ce în ce mai mult de furcă lui Putin, imobilizând forțe importante pentru securizarea regiunilor ocupate

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca serviciile de securitate ruse să-și intensifice eforturile pentru a contracara activitățile partizane pro-ucrainene pe fondul încercărilor continue de sabotaj venite din partea partizanilor ucraineni.

Forțele ruse nu pot opri atacurile partizanilor ucrainieni. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.23 ISW continuă să observe indicatori în concordanță cu cel mai periculos curs de acțiune (MDCOA) al unei reînnoite invazii rusești a nordului Ucrainei din Belarus. Oficialii militari ucraineni continuă să avertizeze cu privire la o amenințare în creștere din partea Rusiei, prin Belarus. Comandantul forțelor comune ucrainene Serhiy Nayev a declarat pe 20 decembrie că elementele ruse din Belarus au un potențial militar „în prezent suficient” pentru a crea o amenințare nespecificată pentru Ucraina și că aceste elemente pot conduce „acțiuni tactice” nespecificate. Declarația lui Nayev marchează o inflexiune în caracterizarea oficialilor ucraineni a forțelor rusești în creștere în Belarus; descrierile ucrainene anterioare ale forțelor ruse din Belarus neatribuindu-le capacități semnificative din punct de vedere tactic. Surse independente din Belarus continuă să raporteze creșterea numărului forțelor mecanizate rusești în Belarus.Se pare că aproximativ 30 de tancuri rusești T-80 au fost dislocate în Belarus în jurul datei de 20 decembrie. Acești indicatori susțin prognoza MDCOA, dar acest curs de acțiune rămâne puțin probabil în acest moment. O invazie rusă a nordului Ucrainei din Belarus nu este iminentă. Nayev a reiterat că forțele armate ale Ucrainei este pregătită să apere nordul Ucrainei. Statul Major ucrainean a reiterat că nu a observat forțe ruse care să formeze grupuri ofensive în Belarus, în 20 decembrie. ISW va continua să monitorizeze situația.

UPDATE 05.40 Finanțatorul Wagner Yevgeniy Prigojin l-a subminat și mai mult pe Putin, posibil din neatenție, în spațiul informațional rusesc, încercând să-și consolideze poziția pe fundalul vizitei lui Zelensky la Bakhmut. Prigozhin a publicat o serie de videoclipuri în care susțin că a ajuns pe linia frontului lângă Bakhmut pentru a vorbi cu Zelensky despre controlul teritoriilor din zonă. „Ofertele” lui Prigojin de a negocia cu Zelensky nu sunt nici serioase, nici cu autoritate, deoarece el nu deține nicio poziție oficială în Rusia. Prigojin, însă, continuă să se prezinte ca o figură politică și militară proeminentă în Rusia. Astfel de comentarii absurde sunt probabil un răspuns la ofertele repetate ale lui Zelensky de a negocia direct cu Putin după ce Rusia își retrage forțele din Ucraina. Apariția lui Prigojin în prima linie slăbește și mai mult prezentarea lui Putin despre el însuși ca lider în timp de război, deoarece Putin nici măcar nu a vizitat teritoriile ocupate de ruși, cu atât mai puțin s-ar fi dus undeva în apropierea primelor linii. Utilizatorii rețelelor de socializare au mai expus că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu a vizitat de fapt linia frontului pe 17 decembrie - așa cum a susținut el - prin geolocalizarea videoclipurilor postate de Ministerul Apărării rus despre călătoria lui Șoigu în Armiansk, Crimeea. În timp ce Prigojin nu l-a criticat în mod direct pe Putin pentru incapacitatea sa de a se adresa direct lui Zelensky sau de a ajunge pe linia frontului, vizitele lui și ale lui Zelensky pe linia frontului amenință să-l pună pe Putin mai degrabă într-o poziția umilitoare.

UPDATE 05.07 Vizita în prima linie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Bakhmut în cea de-a 300-a zi de război subminează o operațiune de informare a Kremlinului în curs, menită să-l prezinte pe președintele rus Vladimir Putin drept un lider de război implicat. Zelensky a făcut o vizită surpriză trupelor ucrainene care servesc pe frontul din Bakhmut, pe 20 decembrie și i-a decorat pe militarii de pe front. În schimb, Putin a organizat o ceremonie de premiere la nivel înalt în care a sărbătorit ocupația rusă. La ceremonie au fost prezenți oficiali de la Kremlin, precum liderii împuterniciți din regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia, propagandistul rus și redactorul șef al RT Margarita Simonyan și bloggerul militar rus Semyon Pegov, printre alți oficiali de stat. ISW a evaluat anterior că Putin și-a intensificat eforturile de a se elibera pe sine și pe Ministerul rus al Apărării (MOD) de criticile persistente, recurgând la apariții publice legate de diferite acțiuni menite să îmbunătățească efortul de război al Rusiei. Această ceremonie de premiere indică în continuare dorința lui Putin de a se prezenta ca un lider implicat în timpul războiului. Decizia lui Putin de a-i premia pe membrii cercului său care nici măcar nu au fost implicați direct în lupte, spre deosebire de vizita lui Zelensky lângă linia frontului în Bakhmut, a stârnit unele critici în rândul vocilor naționaliste ruse. Un fost comandant militant rus și o voce critică în spațiul informațional rusesc, Igor Girkin, a remarcat că Putin își premiază „eroii săi de la Kremlin”, dar nu și pe militarii ruși care sunt angajați în luptă pe linia frontului. Alți bloggeriști au speculat că Kremlinul a luat o decizie politică secretă pentru o încetare a focului rusă, permițându-i lui Zelensky să se plimbe în jurul Bakhmutului. Un alt blogger a reiterat că Putin nu a vizitat teritoriile ocupate și a declarat că forțele ruse nu vor fi capabile să efectueze efectiv o lovitură de precizie la timp împotriva lui Zelensky.

UPDATE 04.32 Forțele ruse au continuat să efectueze contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Kreminna-Svatove pe 20 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove), Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna) și Hryhorivka (11 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Kreminna pe 20 decembrie. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ucrainene au progresat câțiva kilometri spre Kreminna. O sursă afiliată BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă) a susținut că forțele ucrainene încearcă în mod continuu să străpungă apărarea rusă de lângă Kreminna. Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) a susținut că forțele ucrainene au lovit Svatove și Novoselivka (53 km sud-est de Svatove) cu rachete HIMARS și artilerie de 155 mm.

image png

UPDATE 04.03 Ritmul progreselor rusești în zona Bakhmut nu a crescut în săptămânile precedente. ISW evaluează că forțele ruse au câștigat un total de 192 km pătrați în zona Bakhmut între 1 octombrie și 20 decembrie. Ritmul progreselor Rusiei în zona Bakhmut în ultimele 50 de zile este aproximativ echivalent cu ritmul progreselor Rusiei în luna octombrie. Sursele ruse vor continua probabil să încerce să afirme în mod fals că forțele ruse ocupă o suprafață notabilă de teritoriu în zona Bakhmut.

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul lui Bakhmut pe 20 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești lângă Bakhmut, la 33 km nord-est de Bakhmut, lângă Verkhnokamianske și Pidhorodne și la 14 km sud de Bakhmut, lângă Opytne și Kurdyumivka. Un blogger rus a susținut că elementele Grupului Wagner au încercat să pătrundă prin apărarea ucraineană la nord-est de Bakhmut lângă Bakhmutske. Un alt blogger rus a susținut că luptele acerbe dintre forțele ruse și ucrainene au continuat la periferia orașului Bakhmut. The Wall Street Journal a publicat un interviu cu un comandant ucrainean care a afirmat că loviturile date de artileria rusă asupra Bakhmutului sunt mai puțin intense decât ceea ce a experimentat unitatea sa pe frontul Herson în timpul contraofensivei ucrainene de acolo și a sugerat că forțele ruse din zona Bakhmut ar putea rămâne fără muniție. O sursă din rețeaua de socializare a publicat imagini cu un soldat ucrainean susținând că forțele ucrainene au recucerit 500 de metri de teritoriu lângă Opytne pe 19 decembrie. Imaginile geolocalizate postate pe 20 decembrie arată forțe ucrainene care patrulează în Opytne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri la sud de Bakhmut, lângă Klișchiivka, unde forțele ucrainene au înconjurat așezarea cu fortărețe și au transformat-o într-un centru defensiv serios. Un blogger rus a susținut că elementele Grupului Wagner plănuiesc să asalteze Klișchiivka și că, eventuala capturare a așezării ar permite forțelor ruse să interzică forțelor ucrainene de a transfera echipamente și personal de-a lungul rutei de aprovizionare spre Bakhmut dinspre Kostantynivka (autostrada T0504).

image

UPDATE 03.55 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 20 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Krasnohorivka (24 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (28 km sud-vest de Avdiivka).[38] Un milblogger rus a susținut că Brigada a 5-a a Miliției Populare a Republicii Populare Donețk (DNR) a făcut progrese marginale în cadrul Marinka.[39] Milbloggerul rus a susținut că, chiar dacă forțele ruse capturează pe deplin pe Marinka, acumularea de zone fortificate ucrainene în vecinătatea Marinka va continua probabil să constrângă acțiunile forțelor ruse în zonă. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Novomykhailivka (37 km sud-vest de Avdiivka) și Pobieda (32 km sud-vest de Avdiivka). Bloggerul rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un atac fără succes în direcția Oleksandropil (17 km nord-est de Avdiivka) în încercarea de a tăia autostrada N20 și de a încercui garnizoana ucraineană din Novbakhmutivka (14 km nord-est de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

image

UPDATE 02.38 Forțele ruse extind fortificațiile în regiunea Herson din stânga Niprului și continuă să bombardeze așezările din regiunile Herson, Zaporijia și Dnipropetrovsk. Imaginile geolocalizate au demonstrat că forțele ruse au extins vizibil fortificațiile lângă Bekhtery (la aproximativ 50 km sud-vest de orașul Herson) între 15 noiembrie și 20 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Apărării Sudului Nataliya Humenyuk a declarat că forțele ruse continuă să crească numărul de trupe în direcția Capului Kinburn, dar forțele ucrainene continuă eforturile de contrabaterie în zonă. Humenyuk a adăugat că forțele ruse continuă să bombardeze Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, într-un efort de a provoca forțele ucrainene să riposteze cu focul de artilerie.

image

UPDATE 01.42 Forțele ucrainene au continuat să lovească logistica rusă în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au blocat un punct de desfășurare permanentă a Rusiei în zona Chaplynka (la aproximativ 76 km sud-est de orașul Herson) pe 18 decembrie. Statul Major ucrainean a adăugat, de asemenea, că forțele ucrainene au blocat concentrările de forțe de luptă și echipamente rusești în Polohy, Vasylivka și Kaminka-Dniprovska, rănind până la 130 de militari ruși și distrugând 10 echipamente. Sursele rusești au publicat un videoclip care arată un camion rusesc explodând pe istmul Crimeea de lângă Peninsula Chongar din regiunea Herson, dar sursele ruse nu au comentat cauza exploziei.

UPDATE 01.19 Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca serviciile de securitate ruse să-și intensifice eforturile pentru a contracara activitățile partizane pro-ucrainene pe fondul încercărilor continue de sabotaj venite din partea partizanilor ucraineni. Putin a declarat la 20 decembrie că situația „extrem de dificilă” din teritoriile ocupate de ruși impune ca serviciile de securitate ruse să „suprime cu severitate acțiunile serviciilor de informații străine și să identifice rapid trădătorii, spionii și sabotorii.” O sursă de socializare a susținut pe 20 decembrie că partizanii ucraineni au incendiat o clădire de la Uzina metalurgică Mariupol Ilici. ISW evaluează că activitatea partizană ucraineană continuă să forțeze Kremlinul să deturneze resursele de la operațiunile din prima linie pentru a ajuta la securizarea zonelor din spate.

UPDATE 01.00 Oficialii din ocupația rusă continuă să adopte măsuri care vizează integrarea politică a teritoriilor ocupate de ruși în Federația Rusă. Surse ruse au susținut la 20 decembrie că șefii interimari ai administrațiilor de ocupație ruse din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijia și Herson au numit senatori pentru a reprezenta teritoriile anexate ilegal în Consiliul Federației Ruse. Surse ruse nu au precizat când vor începe oficial senatorii să reprezinte administrațiile de ocupație în Consiliul Federației Ruse.

UPDATE 00.41 Oficialii ocupației ruse continuă să promoveze ideologia și propaganda rusă în instituțiile de învățământ și grupurile de tineri din teritoriile ocupate de ruși. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 20 decembrie că oficialii ruși de ocupație angajează propagandiști în școli, tabere de copii și diferite activități pentru tineri în teritoriile ocupate. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că oficialii ruși de ocupație au înființat o organizație pentru copii numită „Mișcarea Primului” care pune accent pe propaganda rusă ultra-naționalistă. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că oficialii ruși de ocupație continuă să recruteze în mod activ adolescenți din teritoriile ocupate în grupul ultra-naționalist rus militarist „Yunarmia”.

UPDATE 00.20 Eforturile Kremlinului de a îmbunătăți reputația Ministerului Apărării din Rusia ar fi putut să-l fi determinat pe Prigojin să-și dubleze eforturile de a legaliza Wagner în Rusia. Media de stat rusă RT – probabil afiliată lui Wagner – a publicat un raport de 10 minute despre Wagner, descriind înființarea de către Prigojin a organizației paramilitare ca o încercare de a sprijini „interesele ruse” și de a apăra „lumea rusă”. O astfel de portretizare sugerează că Prigojin încearcă să scape Wagner de stigmatizarea mercenariatului și, în schimb, să reintroducă grupul ca formațiune militară legitimă în Rusia, care sprijină interesele naționale ruse. RT a promovat, de asemenea, oficiali proeminenți de la Kremlin, cum ar fi președintele Partidului Rusia Echitabilă - Pentru Adevăr, Serghei Mirnonov, care a criticat guvernul rus pentru că nu a luat inițiativa de a recunoaște „eroismul” trupelor Wagner în Ucraina sau i-a acordat lui Wagner statutul oficial conform legislației ruse. Companiile militare private precum Wagner sunt ilegale în Rusia. Reportajul RT a susținut, de asemenea, o evaluare de lungă durată a ISW conform căreia Prigojin își crește strategic influența asupra internetului rusesc, menționând că recent deschisul Wagner Center din Sankt Petersburg este un spațiu de lucru pentru instituțiile media „patriotice” și bloggeri pentru a rezista războiului informațional. împotriva Rusiei. Prigojin își va continua probabil eforturile de a se stabili pe sine și Grupul său Wagner în Rusia, promovându-se pe Telegram și mass-media afiliată lui Wagner, ceea ce ar putea diminua și mai mult încercările Kremlinului de a minimiza criticile la adresa conducerii sale din domeniul apărării.

ȘTIRE INIȚIALĂ Intensificarea presiunii ruse asupra Belarusului restrânge spațiul de manevră al președintelui belarus Alexandru Lukașenko care evită să facă mai multe concesii Kremlinului. Jocul președintelui rus Vladimir Putin de a restabili suzeranitatea asupra Belarusului face progrese, separat și în afară de eforturile lui Putin de a implica Belarus mai activ în invazia sa din Ucraina. Lukașenko a confirmat că Rusia „a dat” Belarusului un număr nespecificat de sisteme de apărare aeriană S-400 în timpul întâlnirii sale cu Putin la Minsk din 19 decembrie, confirmând prognoza ISW pentru 2021 că sistemele S-400 de fabricație rusă vor începe să funcționeze în Belarus. Lukașenko a respins anterior sistemele S-400 care operau în Belarus în 2020. Lukașenko întârzie probabil aderarea la cerințele mai mari ale lui Putin - cum ar fi angajarea forțelor belaruse să se alăture invaziei împotriva Ucrainei - făcând concesii mai mici pe care le-a înlăturat de ani de zile. Personalul militar rus va opera probabil sistemele S-400 din Belarus. Personalul rus poate opera sistemele S-400 de la așa-numitul centru de pregătire comun al Forțelor Aeriene Ruso-Beloruse și al Forțelor de Apărare Aeriană din Grodno, Belarus – o prezență militară permanentă a Rusiei în Belarus pe care Kremlinul a stabilit-o în primăvara anului 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...